O απόφοιτος των της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Μέριμνα για την επάρκεια σε κατάλληλες πρώτες ύλες για την παρασκευή των εδεσμάτων σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Τροφοδοσίας και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας.
  • Αναζητά τις απαραίτητες και κατάλληλες πρώτες ύλες του εδεσματολογίου (μενού) στις αποθήκες και τα ψυγεία της επισιτιστικής μονάδας και υπολογίζει τις ανάγκες της κουζίνας.
  • Οργανώνει την προμήθεια των απαραίτητων και κατάλληλων πρώτων υλών.
  • Ελέγχει και μεριμνά για την ορθή προμήθεια και αποθήκευση των πρώτων υλών.
  • Φροντίδα για τη σύνθεση και την παρουσίαση του εδεσματολογίου της επισιτιστικής μονάδας (σε συνεργασία με τον εστίαρχο (maitre), τον F&B, καθώς και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας), για την παρασκευή των εδεσμάτων.
  • Συντάσσει το εδεσματολόγιο (μενού) της επισιτιστικής μονάδας και επιμελείται τον κατάλογο παρουσίασης (κάρτα) του εδεσματολογίου σε συνεργασία με τον εστίαρχο/maitre, τον F.N.B. και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας.
  • Οργανώνει και καθοδηγεί τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων.
  • Εκτελεί και εποπτεύει την παρασκευή των εδεσμάτων του μενού.
  • Διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του.
  • Παράθεση και γαρνίρισμα των εδεσμάτων, αναγγελία της ολοκλήρωσης της παρασκευής τους και επιμέλεια της απρόσκοπτης λειτουργίας της κουζίνας.
  • Οργανώνει τη σειρά παράθεσης των εδεσμάτων και παραθέτει τα εδέσματα.
  • Ελέγχει και επιμελείται την εμφάνιση των εδεσμάτων κατά την παράθεση διορθωτικές ενέργειες.
  • Οργανώνει την κουζίνα και ελέγχει τη σωστή λειτουργία των μηχανικών μέσων.

O απόφοιτος των της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.


O απόφοιτος της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Υγείας» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την κατάρτιση του, εφαρμόζει τις αρχές της επιστήμης του management, της οικονομίας και των δημοσίων σχέσεων. Απασχολείται σε τμήματα και διευθύνσεις των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, των μονάδων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.

Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • χειρίζεται εξοπλισμό γραφείου σύγχρονης τεχνολογίας
  • σχεδιάζει και καθοδηγεί δραστηριότητες προσωπικού – ταξινομεί και αρχειοθετεί έγγραφα
  • σχεδιάζει και ελέγχει τις διαδικασίες έκδοσης στοιχείων όπως τιμολογίων, δελτίων αποστολής, φορτωτικών κ.λ.π. εγγράφων
  • εφαρμόζει τη φορολογική, εργατική, εμπορική νομοθεσία ως και τη νομοθεσία της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο
  • διενεργεί απογραφή περιουσιακών στοιχείων
  • συμμετέχει σε έρευνες, εφαρμόζει οικονομικές αρχές και υποβάλλει προτάσεις για την αποδοτική χρησιμοποίηση των χρηματικών πόρων και την επίλυση οικονομικών ή διοικητικών προβλημάτων
  • δέχεται επισκέπτες και συνδιαλέγεται για λογαριασμό της επιχείρησης
  • χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία.

Το Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Υγείας απασχολείται σε τμήματα και διευθύνσεις των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, των μονάδων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα. Ειδικότερα μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος ή ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε:

  • Δημόσια Νοσοκομεία
  • Ιδιωτικές Κλινικές
  • Πολυιατρεία
  • Διαγνωστικά Κέντρα
  • Κέντρα Αποκατάστασης
  • Γραφεία ΕΦΚΑ
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Ασφαλιστικοί Οργανισμοί
  • Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων
  • Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιατρικών μηχανημάτων
  • Επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιατρικού και παραϊατρικού εξοπλισμού

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή ήπιου τουρισμού, η οποία αναπτύσσεται σε μη αστικό χώρο και αφορά δραστηριότητες υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών που ενδιαφέρονται να μυηθούν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ειδικότητα «Τεχνικός Αγροτουρισμού» αποσκοπεί στην προετοιμασία εκείνων των εξειδικευμένων στελεχών που θα διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον κλάδο του αγροτουρισμού, ενισχύοντας τόσο το ατομικό τους εισόδημα όσο και την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Ο «Τεχνικός Αγροτουρισμού» είναι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα εργασιών του αγροτουριστικού τομέα (από την αγροτική παραγωγή μέχρι την τουριστική αξιοποίηση του προϊόντος) και ο οποίος χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Ίδρυση και διοίκηση αμιγώς αγροτουριστικής μονάδας.
  • Οργάνωση και διάθεση προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού, περιηγήσεων, ορεινών και παραδοσιακών διαδρομών, επισκέψεων σε αγροκτήματα, οινοποιία, προγραμμάτων γευσιγνωσίας κ.ά.
  • Δημιουργία τουριστικών πακέτων συμμετοχικού και βιωματικού χαρακτήρα τα οποία προϋποθέτουν την ενεργή εμπλοκή του επισκέπτη στο αγρόκτημα και στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής.
  • Ανάδειξη και ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης τοπικών προϊόντων.
  • Ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής με έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια και στην τουριστική αξιοποίησή της.
  • Διαχείριση αγροκτήματος και εκτέλεση βασικών αγροτικών εργασιών.
  • Οργάνωση και διαχείριση τουριστικού καταλύματος.

Ο «Τεχνικός Αγροτουρισμού» διαθέτει όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες που του επιτρέπουν να ιδρύσει και να διοικήσει μια αγροτουριστική μονάδα με τη μορφή ατομικής ή εταιρικής επιχείρησης. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα σε μονάδες που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και πρωτίστως τον αγροτουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες αγροτουρισμού.
  • Αγροτικές μονάδες και αγροβιοτεχνίες.
  • Αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Επισιτιστικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν και αναδεικνύουν τοπικά παραγόμενα

Η ειδικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών που θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης.
Ο τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας είναι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Υποδοχή των πελατών στο Ξενοδοχείο και εκτέλεση των σχετικών εργασιών στην Υποδοχή.
  • Εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια του Ξενοδοχείου.
  • Προμήθεια και διαχείριση του αποθέματος εμπορευμάτων και του υλικού.
  • Πώληση και σερβίρισμα φαγητών και κρασιών στο Εστιατόριο.
  • Παρασκευή και σερβίρισμα κοκτέιλ και αλκοολούχων ή μη ποτών στο Μπαρ.

Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • σχεδιάζει και καθοδηγεί δραστηριότητες προσωπικού
  • διενεργεί απογραφή αποθήκης –πρώτων υλών
  • χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία
  • δέχεται και συνδιαλέγεται για λογαριασμό της επιχείρησης με προμηθευτές
  • επιλύει προβλήματα πελατών
  • προωθεί το τουριστικό προϊόν

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας καλύπτουν θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης. Συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, κέντρων διακοπών, εστιατορίων, BAR και επιχειρήσεις catering.


Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων» έχει πιστοποιήσει τις γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές ικανότητες που τον καθιστούν ικανό να εργασθεί σε εξαρτημένες εργασίες ως Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

O απόφοιτος του ΙΕΚ στην ειδικότητα «Φύλακας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων» βάσει της θεωρητικής και τεχνικής του κατάρτισης μπορεί να εργάζεται φυλάσσοντας με ζήλο, επιμέλεια, υπευθυνότητα και φροντίδα τα μνημεία και τα έργα της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτά είναι της πρώιμης αρχαιότητας, της ύστερης, Βυζαντινά, μοντέρνα η σύγχρονα, διαθέτοντας τα παρακάτω επαγγελματικά προσόντα και εκτελώντας τις ακόλουθες κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες.

  • Γνωρίζει και εκτιμά τα στοιχεία της τέχνης που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο και κυρίως τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και αυτά που διαμόρφωσαν την ιστορική γνώση και την πολιτιστική συνείδηση.
  • Προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, όπου είναι ενταγμένοι οι χώροι που φυλάσσει.
  • Γνωρίζει τις βασικές αρχές της μουσειολογικής θεωρίας και πράξης
  • Εφαρμόζει βασικά μέτρα πρόληψης με την χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
  • Εφαρμόζει τις βασικές αρχές μεταφοράς και ασφαλούς χειρισμού των έργων τέχνης
  • Αντιμετωπίζει με ορθό τρόπο τα έκτακτα περιστατικά
  • Λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία που συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
  • Επικοινωνεί με τους επισκέπτες των χώρων.
  • Γνωρίζει τους βασικούς κανόνες πρώτων βοηθειών και υγιεινής.
  • Ασκεί το επάγγελμα σύμφωνα με τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας και τους κώδικες των αρχών της τεχνικής της επικοινωνίας.
  • Ομιλεί καλά τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.

Α. Στο Υπουργείο πολιτισμού (Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία όλων των ειδών, Μονές και Ιεροί Ναοί, Πινακοθήκες, Γλυπτοθήκες, αλλά και Πολιτιστικοί Χώροι γενικά, εφόσον διαθέτουν και εκθεσιακούς χώρους, όπως Βιβλιοθήκες, Χώρους μουσικών ακροάσεων και άλλων θεαμάτων, Αστεροσκοπεία, Πλανητάρια, ενυδρεία, vivaria κ.λ.π. Χώροι δηλαδή που εντάσσονται στην έννοια μουσείο, σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, ICOM).

Β. Στον ιδιωτικό τομέα (Ιδιωτικά Μουσεία, Πινακοθήκες καθώς και Συλλογές έργων τέχνης Οργανισμών, Τραπεζών, ή Βιομηχανιών ή άλλων ιδιωτικών πολιτιστικών φορέων.)


Ο κάτοχος διπλώματος Ι.Ε.Κ. της ειδικότητας «Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου – Κινηματογράφου» διαθέτει την πιστοποιημένη θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση, που τον καθιστά ικανό να αναλάβει ρόλους της υποκριτικής τέχνης στο χώρο του θεάματος (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ.).

Τα επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Ανταποκρίνεται άμεσα και είναι ευέλικτος στις σκηνοθετικές εντολές.
  • Συνθέτει τον εκάστοτε ρόλο του με το προσωπικό του αποτύπωμα.
  • Αποκωδικοποιεί την μη λεκτική επικοινωνία στα πλαίσια δομής του ρόλου του.
  • Καταδεικνύει το βαθύτερο κίνητρο του ρόλου του, εφαρμόζοντας τους κανόνες της γλώσσας του σώματος .
  • Συνδέει την ροή του έργου στο οποίο συμμετέχει, με την διαδρομή του ρόλου του μέσα σε αυτό
  • Εκφραστικότητα στην κίνηση.
  • Καλή αίσθηση του ρυθμού.
  • Καλλιεργημένη φωνή, με σωστή τοποθέτηση.
  • Θεωρητική γνώση και πρακτική εφαρμογή των βασικών αρχών της Δραματικής Τέχνης.
  • Παρουσιάζει στον σκηνοθέτη τη δική του προσέγγιση στο ρόλο.
  • Διαθέτει γνώσεις πάνω στην ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου.

Ο διπλωματούχος της ειδικότητας «Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου Κινηματογράφου», είναι ικανός να εργαστεί ως ηθοποιός σε θεατρικούς οργανισμούς, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και να συμμετέχει σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Συγκεκριμένα μπορεί να εργαστεί σε:

  • Ομάδες/Εταιρείες Θεάτρου, (ιδιωτικού χαρακτήρα)
  • Δημόσιους θεατρικούς οργανισμούς
  • Κινηματογραφικές παραγωγές
  • Τηλεοπτικές παραγωγές

Ο Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής παρέχει υπηρεσίες θεραπείας και πρόληψης προβλημάτων ποδιών, αισθητικής περιποίησης άνω και κάτω άκρων, καλλωπισμού, διακόσμησης και ζωγραφικής νυχιών, υπηρεσίες Ονυχοπλαστικής και προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες για τη φροντίδα και τον καλλωπισμό των άκρων και των νυχιών.

Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Γνωρίζει τις βασικές αρχές , τις έννοιες και το περιεχόμενο των ιατρικών ειδικοτήτων, που σχετίζονται με το επάγγελμά του.
  • Κατέχει τις ειδικές αρχές και έννοιες, το περιεχόμενο και την ορολογία της ειδικότητάς του.
  • Aναγνωρίζει τις ανάγκες κάθε πελάτη και επιλέγει κατάλληλες θεραπευτικές και αισθητικές περιποιήσεις των άκρων ανάλογα με αυτές.
  • Γνωρίζει και εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της θεραπευτικής και αισθητικής φροντίδας των άκρων, της ονυχοπλαστικής και της διακόσμησης και ζωγραφικής νυχιών.
  • Χειρίζεται επαρκώς τα εργαλεία και τις συσκευές του πεδίου της ειδικότητάς του.
  • Κατέχει γνώσεις χημείας -κοσμητολογίας και κατανοεί τη σύσταση των καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων και τις ιδιότητές τους.
  • Γνωρίζει τις τεχνικές προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών του πεδίου της ειδικότητάς του.
  • Διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο.
  • Οργανώνει μεθοδικά και προγραμματίζει σωστά τις εργασίες του.
  • Κατανοεί την ψυχολογία του πελάτη και ικανοποιεί τις ανάγκες του με βάση την προσωπικότητά του.

Ο Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής μπορεί να εργαστεί στους εξής τομείς:

A) Υπηρεσιών υγείας/ομορφιάς και ευεξίας

  • Εργαστήρια Ποδολογίας
  • Studio καλλωπισμού νυχιών
  • Ινστιτούτα Αισθητικής στον αντίστοιχο τομέα
  • Κομμωτήρια στον αντίστοιχο τομέα

B )Τουριστικό SPA

  • Κέντρα Υδροθεραπείας, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
  • Κέντρα θαλασσοθεραπείας, που λειτουργούν σε οργανωμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
  • Αστικά κέντρα με διάφορες επωνυμίες (city spa,daily spa κλπ)

Γ) Υγεία

  • Ορθοπεδικές κλινικές και ιατρικά κέντρα αποκατάστασης υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των υπεύθυνων γιατρών

Δ) Επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ορθοπεδικό υπόδημα

Ε) Ως Ελεύθερος Επαγγελματίας με δικό του studio


Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις» των Ι.Ε.Κ. είναι σε θέση να εκτελεί απλές νοσηλευτικές πράξεις, ύστερα από ανάθεση και υπό την εποπτεία του υπεύθυνου Νοσηλευτή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης η αποκτηθείσα εμπειρία από το πρακτικό μέρος της κατάρτισής του, τον καθιστούν ικανό να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, το οποίο εκτείνεται από τη νοσηλεία του ασθενή ως την έρευνα και την εφαρμογή Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις» διαθέτει τα εξής προσόντα:

  • Συμμετέχει ενεργά στους θεραπευτικούς χειρισμούς, σε όλες τις φάσεις της ψυχικής νόσου
  • Συναισθάνεται και κατανοεί τις ανάγκες των ψυχικά πασχόντων
  • Οικοδομεί υποστηρικτική σχέση με τον ασθενή
  • Εφαρμόζει αυτόνομες απλές θεραπευτικές ενέργειες
  • Βοηθά & υποστηρίζει τον ψυχικά πάσχοντα, προκειμένου να ενταχθεί στο περιβάλλον του τμήματος
  • Εφαρμόζει όλες τις ιατρικές οδηγίες, με στόχο την προστασία, τη βελτίωση και – σταδιακά – την αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς
  • Υπερασπίζεται και υποστηρίζει τον ψυχικά πάσχοντα και την οικογένειά του
  • Συμβάλλει και ενθαρρύνει στην πρόληψη της ψυχικής νόσου και την αποκατάσταση
  • Συμμετέχει στην άρση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Χρησιμοποιεί και εφαρμόζει συστηματικά τα μέσα ατομικής προστασίας
  • Επιλέγει, προμηθεύεται, αποθηκεύει, χρησιμοποιεί, φροντίζει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ελέγχει αν ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις των εκτελούμενων πράξεων, στο πλαίσιο των στόχων και των προδιαγραφών ποιότητας τα απαραίτητα υλικά εργασίας ( εργαλεία, όργανα, συσκευές, ιματισμός, αναλώσιμα)
  • Συντάσσει και ενημερώνει έντυπα και βιβλία που προβλέπονται από τους κανονισμούς ή αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές, κατά περίπτωση, που πληρούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας δεδομένων, πάντα υπό την εποπτεία Νοσηλευτή
  • Πραγματοποιεί απλή / βασική νοσηλευτική και σωματική αξιολόγηση των ψυχικά πασχόντων
  • Εφαρμόζει όλες τις ιατρικές οδηγίες με στόχο την προστασία, τη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς
  • Προστατεύει, διατηρεί και προάγει την υγεία του ασθενούς

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ο/η καταρτιζόμενος/η, έχει αποκομίσει όλες τις γνώσεις που τον/την καθιστούν ικανό/ή να εργασθεί σε ολόκληρο το φάσμα των δομών περίθαλψης, όπως:

  • Ιδιωτικά ή Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία
  • Ιδιωτικά ή Δημόσια Νοσοκομεία που διαθέτουν ψυχιατρικό τμήμα
  • Δημόσιες ή Ιδιωτικές Κλινικές για άτομα με Ψυχικές Παθήσεις
  • Κοινοτικά Κέντρα
  • Μονάδες Επανένταξης
  • Κέντρα Ψυχικής Υγείας
  • Μονάδες Απεξάρτησης
  • Δημόσιες κλινικές για άτομα με ειδικές παθήσεις
  • Ιδιωτικές κλινικές για άτομα με ειδικές παθήσεις
  • Θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων
  • Δομές κοινωνικής πρόνοιας (ΚΗΦ ,πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κ.α.)

O απόφοιτος των ΙΕΚ ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» είναι το εξειδικευμένο άτομο, που έχει θεωρητικές γνώσεις και είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία και ροή του φαρμακείου. Έρχεται σε επαφή με το κοινό, επεξηγεί τη συνταγογραφία, επικουρεί στο έργο του φαρμακοποιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στο αντικείμενο της εργασίας του περιλαμβάνονται η εκτέλεση συνταγών, η εξυπηρέτηση του κοινού που ζητεί φάρμακα, παραφαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, οι παραγγελίες των φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού, η παραλαβή και τακτοποίηση των φαρμάκων στον κατάλληλο χώρο του φαρμακείου, η εξυπηρέτηση του κοινού σε επιλογή καλλυντικών, οι συναλλαγές, προμήθειες φαρμάκων – καλλυντικών και η μηχανοργάνωση του φαρμακείου. Φροντίζει για την τήρηση της ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας.

Επιπλέον, ο Βοηθός φαρμακείου διαθέτει πλήρη κατάρτιση στην πρακτική εργαστηριακή παρασκευή φαρμάκων, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, ώστε να παρασκευάζει φάρμακα και καλλυντικά υπό την εποπτεία του επιβλέποντος φαρμακοποιού. Ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τη σύσταση των πρώτων υλών και των προϊόντων, αξιοποιώντας τη σχετική οργανολογία. Εξασφαλίζει την εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανονισμών και προδιαγραφών παρασκευής, συντηρεί τον εξοπλισμό και φροντίζει για τη συσκευασία, συντήρηση και φύλαξη τόσο των πρώτων υλών όσο και των τελικών προϊόντων. Διεκπεραιώνει κάθε είδους εργασία που έχει σχέση με τις δραστηριότητες φαρμακείου πάντα υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του αρμόδιου φαρμακοποιού.

Οι γνώσεις του για τη σύνθεση και τη δράση των φαρμάκων και καλλυντικών του παρέχουν αυτοπεποίθηση και τον βοηθούν τόσο στην εκτέλεση του έργου του στο φαρμακείο όσο και στις απαιτήσεις του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων που παράγει.

Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα τα οποία αποκτά ο απόφοιτος της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Εξυπηρέτηση ανά ομάδα πληθυσμού με αρχές και κανόνες
  • Ενέργεια με εφαρμογή τεχνικών επικοινωνίας
  • Ικανότητα χειρισμού ομάδας
  • Ικανότητα εκτέλεσης συνταγών διαφόρων τύπων
  • Διαχείριση κατάλληλων συνοδευτικών εντύπων
  • Εφαρμογές λογισμικού για τη διαχείριση των λειτουργιών ενός φαρμακείου
  • Εσωτερικός κανονισμός ή όπου υπάρχει job-description (Εγχειρίδιο ISO)
  • Εφαρμογή κανόνων διαχείρισης αποθήκης και ασφαλούς μεταφοράς και αποθήκευσης των αγαθών
  • Ικανότητα εκφόρτωσης και λειτουργίας εργαλείων φόρτωσης – εκφόρτωσης
  • Εφαρμογή κανόνων για τη διασφάλιση ποιότητας
  • Διαχείριση των απαραίτητων παραστατικών που συνοδεύουν τα αγαθά σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ.
  • Ικανότητα χειρισμού σχετικών συστημάτων
  • Γνώσεις σχετικές με τα αγαθά τα οποία παραλαμβάνονται
  • Ικανότητα χειρισμού εξοπλισμού φαρμακευτικού εργαστηρίου σύγχρονης τεχνολογίας
  • Εκτέλεση διαδικασιών για την παραγωγή και αξιολόγηση φαρμάκων και καλλυντικών
  • Εφαρμογή καλών πρακτικών marketing φαρμάκων και καλλυντικών
  • Ικανότητα διενέργειας απογραφής αποθήκης.
  • Γραπτή και προφορική επικοινωνία
  • Χειρισμός συσκευών αυτοματισμού γραφείου (Η/Υ, περιφερειακά, fax)
  • Εφαρμογή οδηγιών και προδιαγραφών
  • Εφαρμογή τεχνικών προώθησης και πώλησης προϊόντων
  • Εφαρμογή τεχνικών και προδιαγραφών συσκευασίας προϊόντων
  • Χρήση μηχανών, ταμειακών μηχανών και μηχανημάτων πιστωτικών καρτών
  • Τεχνικές κοστολόγησης προϊόντων
  • Διαχείριση χρόνου (βέλτιστη διαχείριση προσωπικού χρόνου και χρόνου συναλλασσομένων)
  • Πρωτοβουλία (κατανόηση του πλαισίου και αξιοποίηση ευκαιριών για την επίτευξη προκαθορισμένων στόχων)
  • Κριτική σκέψη
  • Ιεράρχηση κατά προτεραιότητα και σημαντικότητα εναλλακτικών προσφερόμενων λύσεων
  • Φιλτράρισμα/ αξιολόγηση πληροφοριών
  • Προγραμματισμός/Οργανωτικότητα
  • Υπολογιστική δεξιότητα
  • Αντοχή στην πίεση
  • Ευελιξία και προσαρμοστικότητα
  • Υπευθυνότητα
  • Οργανωτικότητα

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» μπορεί να εργαστεί:

  • Σε ιδιωτικά φαρμακεία
  • Σε φαρμακεία νοσοκομείων (ιδιωτικά και δημόσια)
  • Σε φαρμακευτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες καλλυντικών.
  • Σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών, στην προώθηση προϊόντων
  • Σε εργαστήρια καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Σε διαγνωστικά εργαστήρια
  • Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων
  • Σε Κέντρα Ερευνών

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες.

Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας σύμφωνα με το σχετικό περίγραμμα του ΕΟΠΠΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η ειδικότητα συνίστανται στα ακόλουθα:

  1. Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων
  • Παρασκευή ζύμης
  • Μορφοποίηση
  • Έμψηση
  1. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι
  • Παρασκευή ζύμης
  • Μορφοποίηση φυλλοποίηση
  • Έμψηση
  1. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.
  • Δημιουργία μειγμάτων κάθε είδους με βάση τις παραπάνω πρώτες και βοηθητικές ύλες
  • Φορμάρισμα τους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα
  • Διακόσμηση κάθε παρασκευάσματος
  1. Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου
  • Οικονομική διαχείριση
  • Οργάνωση της αποθήκης και διαχείριση των αποθεμάτων
  • Διαχείριση κεφαλαίου (υλικού και άυλου)

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.

Οι Αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακούτουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας –ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.


Loading